miercuri, 20 ianuarie 2016

Reguli de bună purtare a ceasului sau cum asortăm ceasul ținutei.



M-am îmbrăcat, m-am încălțat, freza e făcută, cheile de la bolid sunt în buzunar...sunt gata să ies pe ușă. Dar...ce iau pe încheietură?

Nu e chiar așa de simplu. Pentru noi bărbații, ceasurile pot deveni o pasiune, așa cum pentru femei, pantofii sunt obiecte de fascinanție.
Majoritatea masculilor purtători de ceas nu respectă nicio regulă când vine vorba de asortarea acestuia cu restul ținutei. Legile bunului gust ne obligă însă să integrăm acest important accesoriu în vestimentația aleasă.

În mod cert, moda influențează dimensiunile carcaselor ceasurilor. Chiar dacă în anii 1930-1940 să porți un ceas de dimensiuni reduse era o virtute (diametru de 30-35mm), în ultima perioadă exagerările industriei feșion au creat "buboaie" de peste 55 mm în diametru.
Ca regulă, indiferent de forma carcasei, ceasul trebuie să se încadreze estetic în proporțiilor corpului tău. Dimensiunea încheieturii, înălțime etc. O carcasă de dimensiuni medii ar fi în diametru de 40-42mm. 


Dacă prietenii te strigă Hulk și te-ai pricopsit cu un ceas de școlăriță, lasă-l acasă sau fă-l cadou unei nepoate. Reciproca e valabilă.

Sunt multe de spus și despre brățările metalice și curelele ceasurilor. 

Brățările de ceas, fie din oțel, fie din haur (după buget coane Fănică), sunt foarte practice, se închid rapid, sunt simplu de ajustat și trainice. Le găsim de regulă în două culori. Cele aurii, care se potrivesc cu ținute în nuanțe de maro, bej, kaki și cele argintii, care sunt compatibile cu ținutele în nuanțe de negru, gri și albastru. Poți purta un ceas cu brățară atât la ținutele elegante, cât la cele casual și, în anumite situații, la cele sport. 

Cu toate avantajele lor, brățările se uzează în timp, se mătuiesc , iar în cazul purtării excesive devin nemiloase cu pilozitățile rebele ale încheieturii mâinii.

Deși nu sunt preferatele mele, există totuși un tip de brățară pe care îl apreciez. Mesh se numește. E un soi de împletitură metalică, care dă un aer de eleganță chiar și unui ceas cu alură sportivă.


Dacă vine vorba de curele, ele se găsesc într-o largă varietate de materiale și culori: piele, material textil, cauciuc, silicon, PVC și alte bazaconii de materiale sintetice.

Poți purta cu demnitate o curea de văcuță de Bărăgan, dar te poți deda la și fițe dermice de crocodil, șopârlă, piton, struț și alte orătănii.
La un ceas de calitate, poți purta mai multe curele/brățări alternativ, pentru a te putea asorta.
Pentru a fi de bonton, trebuie doar să aplici câteva reguli simple universale de cromatică:
Argintiul se asortează cu negrul, griul și albastrul, iar dacă alegi auriu, el va merge cu maroul, bejul, bronzul și alte tonuri neutre.
În mod normal cureaua ceasului se asortează cu pantofii și cureaua pantalonilor.

Nu este suficient să asortezi cureaua ceasului la ținută, deoarece dacă nu porți ceasul potrivit, nu vei fi luat în serios.
Nu demult, am cunoscut un nene care încerca prin toți porișorii săi să epateze, să lase impresia unui bisnismen de succes. Misterul a fost dezlegat în 4 secunde privindu-i pantofii și, bineînțeles, ceasul de mana. Despre pantofi nu e locul și nici momentul să discutăm, dar despre ceas vă pot spune că era exact marca și modelul din imaginea alăturată. Dacă de la distanță, un ochi neantrenat ar spune că e ok, la o privire mai atentă îți dai seama ce hram poarta. Prețul de retail al bijuteriei este fix 50 lei.
Așadar, atenție! Ceasul poate spune fără îndoială multe despre persoana care îl poarta. 


Fașhoniștii susțin că un bărbat cu stil ar trebui să aibă în gama sa de accesorii cel puțin 3 tipuri de ceas.
Ceasul elegant este dedicat ținutelor business și celor de seară, evenimentelor speciale, formale. Ceasul inspiră sobrietate, finețe, minimalist. Este de preferat să fie cu afișaj analogic și nu digital. Cureaua ceasului ar trebui sa fie din piele neagra sau maro. Poate fi un ceas modern sau un ceas vintage. Cum, în majoritatea cazurilor, cămașa este albă, ar fi de preferat un ceas cu cadran alb. Cămașa trebuie să alunece peste ceas, așadar orientați-vă spre modele slim.
Asortarea curelei ceasului la costum respectă aceleași reguli ca în cazul curelei pantalonilor și pantofilor.Trio-ul verighetă-cataramă-ceas nu trebuie neglijat. În funcție de ceas se aleg butonii și acul de la cravată.

Ceasul casual poate fi analogic sau digital. Poate avea curea mai lată sau brățară. Perfect pentru
purtat în timpul zilei, la muncă sau pentru o ieșire în oraș.
Se pot asorta excelent la tricouri polo, cămăși casual, jeanși și pantofi sport.
Ceasul poate avea anumite detalii, cum ar fi secundarul sau cusătura curelei, colorate în culori vii.

Ceasul sport se recomandă doar pentru ținutele sport sau casual-sport. Nu au doar un design modern, dar si multe functii utile. Tocmai pentru ca sunt create sa reziste la solicitari fizice, sunt construite din materiale durabile, au rezistenta mai mare la apa. Este de regulă digital, dar poate fi și analogic, rezistent la șocuri, la apă și trebuie să aibă și cronometru. Are curea de cauciuc.

Chiar dacă ceasul nu definește întru totul o persoană, el face parte din definiția persoanei.


Watch out!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu